Categories
activitats docents a Moodle Mòdul 2

Autoavaluació i coavaluació amb l’eina “Taller”

L’autoavaluació i la coavaluació (o avaluació entre iguals) són dos dels recursos actualment més valorats dins el procés d’ensenyament-aprenentatge. És un fet que afavoreix l’aprenentatge entre iguals a més de la interdependència positiva mitjançant una avaluació rigorosa segons els criteris prèviament establerts pel docent i deixant menys marge a la valoració i intuïció del professor.

El Campusvirtual basat en Moodle té una eina específica per procurar activitats d’autoregulació dels propis aprenentatges basats en l’avaluació cooperativa a més de l’autoavaluació. Aquest mòdul rep el nom genèric de “Taller” i malgrat ser una eina de certa complexitat, dona molt bons resultats.

En aquest context ja fa uns quants cursos que els estudiants de l’assignatura d’Investigación Documental del Máster de Investigación, Desarrollo y Control de Medicamentos tenen un 50% de la seva qualificació final extreta d’un taller on entre ells s’avaluen i, a la vegada, s’autoavaluen. Per això, s’avaluen les exposicions orals que fa cadascú davant dels seus companys/es mitjançant una rúbrica consensuada entre tots. Es valora per igual el criteri de saber que no s’ha fet prou bé, que la qualitat final de la defensa i la presentació.

Els estudiants valoren positivament aquesta manera de ser avaluats atès que van interioritzant els criteris de correcció que el professor fa explícits a través de les rúbriques d’avaluació. Això permet als estudiants desenvolupar l’hàbit de la reflexió, i la identificació dels propis errors, qüestió fonamental quan es tracta de formar persones amb capacitat per a aprendre de forma autònoma.