Categories
activitats de competència digital de l’alumnat Mòdul 4

Promovent la creativitat creant Apps amb estudiants

Tots i totes les estudiants -i bona part dels professors- porten la informació que sovint necessiten a la butxaca. Estem parlant de l’M-Learning i d’aprofitar els mòbils dins el procés d’ensenyament-aprenentatge. Una de les possibilitats és treballar competències entre els nostres estudiants a través de la creació d’Apps (aplicacions mòbils) pròpies. Aquesta possibilitat és quelcom força innovador dins una aula de Farmàcia i té, ara per ara, un enorme potencial motivador.

Integrar les TIC per ensenyar a fer aplicacions mòbils, permet desenvolupar als estudiants competències clau per a la ciutadania digital i això en justifica el seu ús. Entre aquestes competències destacar la creativitat, el pensament crític, la resolució de problemes i el treball en grup. De fet, la creativitat està present a la nostra quotidianitat, però sovint empresonada per la manca d’activitats docent que permetin desplegar-la. Òbviament, no es tracta de formar programadors, sinó de formar ments obertes i imaginatives amb desig d’aprendre d’una altra manera.

En aquest marc, els darrers dos cursos s’ha treballat col·laborativament amb els estudiants amb dues plataformes de creació d’Apps sense haver d’escriure codi: AppSheet de Google i Glide. L’experiència pedagògica implica que els estudiants, de manera individual, facin la cerca d’informació per a establir els coneixements que hauran d’anar a l’App i els resumeixin mitjançant la selecció de continguts (imatges i text) més adient. Una vegada cada treball individual està prou depurat i homogeneïtzat al format de l’app que han decidit els mateixos estudiants, s’incorpora tota la informació en un full de càlcul compartit (Google Sheet) que farà de base de dades de l’aplicació. S’han establert, alguns estudiants que, per grups, ajuden al disseny i el desenvolupament de l’App. Finalment, cada estudiant participant es pot dur la feina de tots integrada “a la butxaca” amb el valor afegit que representa deixar-ho disponible al Dipòsit Digital de la UB per a futurs estudiants o la societat en general. L’experiència sempre ha resultat molt reeixida.