Un qüestionari és un procés estructurat de recollida d’informació a través de la resposta a una sèrie de qüestions de molt diversa tipologia. Usualment, un qüestionari consta d’una sèrie de preguntes (ítems) que l’avaluat ha de respondre en un format determinat. El CV-UB basat en Moodle incorpora aquest mòdul amb una alta versatilitat.
Justificar l’ús dels qüestionaris té una gran diversitat de respostes en funció dels objectius acadèmics que es pretenen assolir. Deixant de costat que és una eina potent i flexible per avaluar coneixements més conceptuals i/o cognitius de l’assignatura i permetre -alhora- un estalvi important de temps de correcció, els qüestionaris autoavaluatius són ideals com a proves d’avaluació diagnòstica per tal que ells mateixos s’autoregulin el propi aprenentatge. D’aquesta manera, això ens permet a través de les qualificacions aproximar-nos amb facilitat al nivell de competència curricular de cada estudiant en particular.
En aquest marc, ja fa molts anys que treballo amb qüestionaris fins al punt que actualment disposa d’un banc de preguntes que s’acosta a les 7.000 per una única assignatura de Botànica Farmacèutica. Els estudiants ho entenen com una mena d’E-training que els serveix per anar preparant la prova de síntesi final que consta exactament les mateixes preguntes. Aquesta assignatura té una base descriptiva i conceptual molt gran amb la dificultat afegida dels noms científics que costen de memoritzar. Cada estudiant pot fer al seu ritme el nombre de qüestionaris aleatoritzats que cregui necessaris per estar ben preparat per a superar l’assignatura. L’autoregulació en aquest cas és màxima atenent que l’estadística demostra que qui ha treballat més els qüestionaris té millor èxit acadèmic que qui no els ha utilitzat.