Categories
activitats docents a Moodle Mòdul 2

Fòrum: aprenentatge basat en la participació

Una de les eines més interessants de la plataforma Moodle són els “fòrums”. Un fòrum és un lloc on els usuaris poden publicar missatges sobre un tema i on poden aportar informació i opinions relacionades. La conversa és asíncrona, és a dir, que no cal que els usuaris estiguin connectats alhora per participar. És una bona oportunitat d’aprenentatge basat en la cooperació perquè poden participar en els temes de discussió que van apareixent al fòrum del tema.

De fa anys es vol acostar el capítol de les algues medicinals als estudiants de Farmàcia que ho veuen com quelcom llunyà. Amb aquesta finalitat ja fa un bon grapat de cursos que s’obre un fòrum de títol ben explícit “Algues a la teva nevera” per tal que contextualitzin el tema en la seva realitat diària. Se’ls demana als estudiants que aportin fins a tres productes que portin algues (alginats i agar com a additius alimentaris) i que ho complementin amb una fotografia feta amb el mòbil. Com que l’activitat és senzilla i curiosa, són força els que hi participen.

La justificació de l’activitat rau en el fet que les aportacions dels estudiants contribueixen a la construcció del coneixement i el procés d’aprenentatge es dona entre iguals. A poc a poc, quan els estudiants s’acostumen a fer servir un fòrum sense por, la figura del docent adopta el rol d’un participant més. I no cal dir que la competència escrita és una de les més devaluades actualment entre els nostres estudiants i cal sempre desenvolupar les destreses d’escriptura necessàries per comunicar-se de manera efectiva en un entorn virtual.