Categories
Mòdul 1 presentacions

Powerpoints autoavaluatius

Les presentacions amb Powerpoint -o similar- són maneres de facilitar informació combinant imatges i textos en un únic suport (fix o animat) i aquestes poden incloure una diversitat d’elements: text, so, animacions, imatges en moviment, fragments de vídeo, H5P, etc.; encara que en general solen limitar-se a textos i imatges estàtiques.

En els processos formatius hem d’intentar obtenir la garantia més gran possible d’eficàcia, en aquest cas, relativa a la transmissió d’informació. Ens trobem davant un procés de comunicació orientat en funció d’un objectiu de caràcter formatiu. Així doncs, com a formadors construirem missatges que transmetrem als subjectes a què hem de formar. I hem d’intentar que la nostra intenció comunicativa (formativa) coincideixi amb el resultat assolit als receptors. L’eficàcia didàctica és un concepte que intenta expressar la quantitat d’informació que l’aprenent reté en relació amb la quantitat d’informació que el formador ha intentat transmetre en el procés formatiu, tenint en compte, també, el cost invertit en l’elaboració i transmissió del missatge.

Per tal de mesurar aquesta eficàcia, durant un parell de cursos s’ha assajat l’ús de Powerpoint on s’ha incrustat dins la mateixa presentació 3 diapositives finals amb un qüestionari autocorrectiu per posar a prova la retenció i digestió dels coneixements que s’hi exposen. Això s’ha fet amb l’eina iSpringFree que permet, a més, convertir les presentacions de PowerPoint en elements Scorm que es poden incrustar dins la mateixa matriu d’activitats del Campusvirtual UB basat en Moodle.

En resum, les presentacions de Powerpoint han estat dissenyades pensant en l’eficàcia didàctica (aprenentatge, comprensió, retenció, etc.), però, a més, perquè l’estudiant s’autoavalui del què ha après i en resulti, en definitiva, un element motivador més.